Hoe ga je goed en slim om met social media bij het zoeken naar een baan?

Blog lijst
Vorige Artikel Volgende Artikel

Social media is booming. Al jarenlang maken miljoenen mensen gebruik van social mediakanalen als Facebook, Instram, Linkedin en Twitter.
Als je het goed aanpakt kan het in je voordeel werken en is het ook gewoon erg leuk om ermee bezig te zijn!
Natuurlijk zijn het ook hele handige kanalen om te zoeken naar een nieuwe baan want veel uitzendbureau’s en bedrijven plaatsen hun vacatures via deze kanalen.

Maar hoe ga je goed en slim om met social media? Je kunt enerzijds snel via deze social-media kanalen zien  welke vacatures en zijn, anderzijds kunnen deze bedrijven jou ook gemakkelijk ‘checken’ als ze een sollicitatiebrief van je ontvangen. Wees dus verstandig wat je allemaal plaatst op bijvoorbeeld Facebook.

Iedereen presenteert zichzelf op een andere manier op social media.
Maar wat is goed en wat is fout?
Bij deze wat handige tips zodat je netwerk wat groter wordt en je beter overkomt op social media!

  1. Kies niet te veel social mediakanalen die je wilt volgen. Kies er maximaal 3. Dan kun je gemakkelijk het overzicht behouden.
  2. Scherm je persoonlijke accounts af van het grote publiek. Dan kun je plaatsen op je persoonlijke account wat je wilt en kan jouw toekomstige werkgever dus niet zien dat jij heerlijk op het strand ligt of een wijntje aan het drinken bent op het terras. Daarbij zien ze dan ook niet opmerkingen die je plaatst bij een ander.
  3. Probeer zoveel mogelijk relevante volgers en ‘likers’ te verzamelen, des te groter wordt je netwerk. Relevante volgers zijn bijvoorbeeld uitzendbureaus, bedrijven die je leuk vindt en recruiters.
  4. Reageer regelmatig op berichten van anderen. Zo wordt je  eerder ‘opgemerkt’ en wordt je netwerk groter. Netwerken gaat vooral om vragen stellen en interesse tonen. Via social media kan dit uiteraard prima!
  5. Blijf altijd netjes en beleefd op social media. Mocht je eventuele nieuwe werkgever je even ‘checken’ wil je toch ze een goede indruk van je krijgen.
  6. Let goed op wat je op social media plaatst want alles wordt direct vastgelegd op internet. Ook al haal je een bericht er na 10minuten af, het staat vast ergens opgeslagen op het bizar grote internet.
    Wat je dus plaatst wordt dus tot in de eeuwigheid vastgelegd. Denk daarom 2x na voordat je er wat op plaatst….
  7. Zie je een interessante vacature voorbij komen op social media en je hebt interesse; stuur dan een privé-bericht via de chat bijvoorbeeld of stuur een mailtje naar het bedrijf (vaak staat e-mailadres wel vermeld op de website) en reageer niet ‘publiekelijk’ op het bericht. Dit komt niet alleen professioneler over maar niet iedereen hoeft te weten dat je interesse hebt in deze functie toch?

 

Deel dit artikel:
Email

Gerelateerde artikelen:

Bijwerken ...