Kledingtips voor een sollicitatiegesprek

Blog lijst
Vorige Artikel Volgende Artikel

Je hebt binnenkort een sollicitatiegesprek! Je staat voor je kledingkast en denkt….Wat moet ik aantrekken?
Het dragen van de juiste kleding is een belangrijk onderdeel van een sollicitatiegesprek. Het is van belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Naast je houding, het maken van oogcontact en een stevige handdruk, is je kleding ook een zeer belangrijke factor!
Daarom wat tips voor een sollicitatiegesprek zodat je met een extra zelfverzekerd gevoel naar het gesprek toe gaat.

 1. Wat voor soort bedrijf is het?
  Voordat je op gesprek gaat kun je kijken wat voor soort bedrijf het is door de website, facebookpagina of andere social media te raadplegen. Hieruit kun je vaak opmaken of het bedrijf juist heel formeel is of juist een casual imago heeft. 
  Vaak staan er ook foto’s op van ‘het team’ en check daarbij ook meteen wat zij aanhebben. Als je dan ziet dat bijvoorbeeld alle mannen chique in pak zijn, is het niet slim om in een spijkerbroek en trui aan te komen op je gesprek.
  Naast je kleding is het uiterlijk ook belangrijk om de juiste (schone) schoenen erbij te dragen. Onder een chique pak kun je bijvoorbeeld geen sneakers dragen ;-).
 2. Maak slimme kledingkeuzes
  Als je na gaat denken over je sollicitatie-outfit is het van belang om goed na te denken over kleuren. Je bovenstuk, moet wel matchen bij je broek of rok. Vergeet hierbij ook niet de schoenen!
  Als je hier een goede keuze in maakt laat je zien dat je oog hebt voor detail. Dit waardeert de werknemer vaak als zeer goede eigenschap! Kies bovendien ook niet voor kleding die te strak of te los zit., hierdoor kom je vaak al erg onprofessioneel over.
 3. Comfortabel
  Kies kleding waar je je lekker in voelt. Blijf dicht bij jezelf en kom niet heel anders over dan dat je in werkelijkheid bent.
  Kan je bijvoorbeeld echt niet op hakken lopen, draag deze dan niet! Je komt zo alleen maar klungelig over, kies liever voor een nette platte schoen.
 4. Lagen
  Kleed jezelf aan in lagen. Mocht je het ineens heel erg warm krijgen, kun je gemakkelijk een jasje of vestje uit doen zonder dat dit ongemakkelijk overkomt.
 5. Strijken
  Gekreukte kleren is niet erg netjes voor een sollicatiegesprek. Strijk daarom je kleding wanneer het nog een beetje vochtig is zodat je de kreukels er gemakkelijk uit kunt strijken. Houd je kleding kreukvrij voor te blijven staan of je jasje op te hangen als je met de auto reist.
 6. Geurtjes
  Gebruik een goede deodorant om zweetluchtjes tegen te gaan. Ook is het slim om een wit shirt of hempje te dragen onder je kleding zodat deze wat extra zweet kan opvangen.
  Om lekker te ruiken, gebruik niet overdreven veel parfum. Dit kan weer een averechts effect hebben…
 7. Accesoires
  Als je wilt onderscheiden van andere sollicitanten, kun je ervoor kiezen om bepaalde accessoires toe te voegen aan je outfit. Hiermee laat je zien dat je oog hebt voor detail. Een pochet, bretels, dasspeld en kraagpin zijn hiervan mooie voorbeelden.
Deel dit artikel:
Email

Gerelateerde artikelen:

Bijwerken ...