Nooit meer zenuwen voor en tijdens een sollicitatie

Blog lijst
Vorige Artikel Volgende Artikel

Ben je ook altijd zo zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek?
Natuurlijk is dat helemaal niet zo gek, voor  zo’n belangrijk gesprek is het juist wel  heel begrijpelijk als je last hebt van wat gezonde zenuwen.
Maar hoe houd je je zenuwen in bedwang? Hieronder enkele tips waardoor je prettiger bij het volgende gesprek zit.

 1. Voorbereiding
  Een goede voorbereiding geeft je een gerust gevoel. Lees de vacature goed door en zorg ervoor dat je de website goed hebt bestudeerd van het bedrijf waar je op gesprek gaat. Als je de missie, visie, producten en bedrijfscultuur kent kan je gemakkelijk inhaken of doorvragen tijdens het gesprek.
  Daarnaast kom je ook erg geïnteresseerd over en kun je je beter verwoorden.
  Ook stel jezelf van tevoren de vraag waarom jij juist geschikt bent voor deze functie en wat je goede en minder goede eigenschappen zijn. Dit zijn vragen die vaak worden gesteld en daar kun je dan meteen een goed antwoord op geven!
 2. Wees uitgerust
  Het is belangrijk om er goed uitgerust uit te zien. Ga daarom lekker op tijd naar bed de avond van te voren en leg je kleding en eventuele navigatie alvast klaar. Check ook meteen of de route wel of niet druk is op dat tijdstip zodat je wellicht wat eerder kunt aanrijden om files te voorkomen. Dit voorkomt stress en kom je met een relaxter gevoel aan bij je gesprek.
 3. Check je CV
  Lees je CV goed door voordat je naar het gesprek gaat zodat je geen verkeerde dingen vertelt en voorbeelden kunt gebruiken uit het verleden. Zo weet je weer precies welke opleidingen, cursussen en banen je hebt gehad en kun je hier gemakkelijk op inspelen.
 4. Verzin alvast wat vragen
  Het is natuurlijk altijd goed om tijdens of op het einde vragen te stellen. Misschien wil je weten hoe je dag eruit ziet, wat de toekomstplannen zijn voor het bedrijf en of je mogelijkheden hebt om door te groeien.
  Vaak stellen ze op het einde ook de vraag of je zelf nog vragen hebt en dan sta je niet met je mond vol tanden.
  Zijn je vragen al beantwoordt tijdens het gesprek mag je dit ook gerust antwoorden met ‘ Ik had wel vragen maar deze zijn inmiddels als beantwoord’. Dat is helemaal niet gek! En het is op het einde altijd goed om te vragen hoe de procedure verder gaat verlopen.
 5. Wachtkamertips
  Vaak komt het voor dat je veels te vroeg bent op de locatie van je sollicitatiegesprek of je moet wat langer wachten omdat het gesprek voor je wat uitloopt.
  In deze tijd is het goed om nog een keer een bezoek te brengen aan de toilet en je even op te frissen door een beetje deoderant te spuiten en je haar goed te doen (vaak voor vrouwen). Soms heb je door de spanning zweethanden dus was je handen even zodat je een frissen handdruk kunt geven.
 6. Eerste indruk
  Probeer een stevige handdruk te geven en een actieve houding aan te nemen tijdens het gesprek. Kijk de persoon tegenover je aan en probeer zelfvertrouwen uit te stralen. Je bent goed voorbereid dus laat de vragen maar op je af komen!

  Nog een klein tipje als ze je een drankje aanbieden…Ben je mega zenuwachtig zeg dan dat je een glaasje water wilt zodat je af en toe een slokje kunt nemen als je een droge mond krijgt. Thee of koffie is toch vaak lastiger drinken en dan vallen je trilhanden niet zo op ;-)!
Deel dit artikel:
Email

Gerelateerde artikelen:

Bijwerken ...