Week van de werkstress
Een sociaal onveilige werkomgeving maakt dat medewerkers er tegenop zien om naar hun werk te gaan. Naast een afname van het werkplezier, zorgt dit vaak ook voor een lagere productiviteit en het maken van meer fouten. Bovendien draagt een sociaal onveilige werkomgeving bij aan een verhoogde werkdruk.
Werkdruk kan leiden tot werkstress, wat burn-outklachten of zelfs uitval voor lange tijd tot gevolg kan hebben. Een verstoorde balans tussen werkbelasting en belastbaarheid vormt dus een risico. Daarom is ‘werkdruk’ een onderdeel van de verplichte RI&E voor werkgevers.
Ook is het zo dat in organisaties met een hoge werkdruk het risico op ongewenste omgangsvormen groter is. Er is dan minder tijd om te letten op ongewenst gedrag en met elkaar het gesprek te voeren over (on)gewenst gedrag. Daarentegen wordt in een sociaal veilige werkomgeving veel minder werkdruk en werkstress ervaren, en is het ook gemakkelijker om de werklast bij hoge werkdruk te delen met collega's.
Dit jaar wordt de Week van de Werkstress voor de 11e keer georganiseerd. Van 11 tot en met 15 november 2024 zetten zij tijdens de Week van de Werkstress 'Sociale Veiligheid' in de schijnwerpers voor heel werkend Nederland.
#werkstress #werkplezier #weekvandewerkstress
Bron: https://www.wvdws.nl/